login
Plotse hartstilstand bij Sporters
Bookmark and Share

Sportmedische keuring met elektrocardiogram in rust

Veilig sporten, dat lijkt vanzelfsprekend. Echter, om er zeker van te zijn dat u ook werkelijk veilig aan sport kan doen is het nuttig om bij een sportarts een medische controle te ondergaan. Vooral ook als deze controle gepaard gaat met een elektrocardiogram (ECG) geeft dit toch een verhoogde zekerheid. Met een ECG kan er worden nagegaan of er een risico bestaat op plotseling overlijden tijdens het sporten. Ook (ongekende) aangeboren hartafwijkingen kunnen ernstige problemen veroorzaken en dienen dus te worden opgespoord.

 

Indien u ouder bent dan 35 en een verhoogde bloeddruk heeft of een verhoogde cholesterol, is het beter voor uw veiligheid om een sportmedische keuring te ondergaan, maar ook om een bijkomend elektrocardiogram te laten afnemen. Als u dan nog een bijkomende inspanningstest laat doen kan u een stuk zekerder beginnen aan uw trainingen en deze een stuk efficiënter invullen. Optimalisatie van uw prestatie is hier de boodschap!

 

Als u bij adlon een maximale inspanningstest wilt afleggen bent u verplicht om in het bezit te zijn van een geldig medisch attest. Dit kan via de sportarts van adlon worden voorzien (een attest van de huisarts kan ook). U gaat dan voorafgaand aan een test langs bij onze sportarts die de medische keuring voorziet. Indien u bij ons een sportmedische consultatie ondergaat en een bijkomend elektrocardiogram nuttig blijkt, zal onze arts u hierop attent maken tijdens het consult.

 

Adlon werkt samen met sportarts Dr. Stijn Indeherberge. Uiteraard kan u tijdens uw consult bij hem terecht met al uw sportgerelateerde klachten. Hij zal ook samen met u nagaan of er, specifiek voor uw sport, geen verhoogd risico is op overbelastingsletsels. Op deze manier kan er ook preventief worden opgetreden.

Indien het in uw geval nodig blijkt zal hij u ook naar de juiste medische disciplines doorverwijzen voor bijkomend onderzoek of behandeling. We hebben hiervoor een uitgebreid netwerk opgebouwd met contacten binnen verschillende (medische) disciplines. Zo kan u bij ons ook terecht voor trainingsadvies, krachtmetingen, lichaamssamenstelling, voedingsadvies, bloedanalyses, glucosetolerantietest, keuring medische voor uw licenties, drukmeting compartimentsyndroom, schatten lichaamslengte op basis van beeldvorming, sprongtesten, ganganalyse + schoeiseladvies, sportpsychologie en mental coaching.

 

De sportmedische consults bij adlon gebeuren aan het geconventioneerde tarief dat ook gehanteerd wordt door de mutualiteiten. U krijgt dan ook een getuigschrift mee dat u bij uw mutualiteit kan inbrengen.

 

Het kan dat het verkrijgen van een licentie bij uw sportfederatie afhankelijk is van een sportmedische keuring. De keuringen die wij uitvoeren zijn geldig om je licentie te kunnen verkrijgen.

 

 

 

Je laat best een sportmedische keuring uitvoeren als je binnen één van de onderstaande doelgroepen behoort:

 • Competitiesporters (of > 6 uur per week training):
  • Mannen van 14 t/m 34 jaar: om de 2 jaar
  • Mannen vanaf 35 jaar: jaarlijks
  • Vrouwen van 14 t/m 44 jaar: om de 2 jaar
  • Vrouwen vanaf 45 jaar: jaarlijks

 

 • Amateur sporters en beginners (ook als je lang niet gesport hebt):
  • Mannen van 14 t/m 34 jaar: op aanraden van een arts of bij (nieuwe) klachten
  • Mannen vanaf 35 jaar: minimaal om de 5 jaar of op advies van een arts of bij (nieuwe) klachten
  • Vrouwen van 14 t/m 44 jaar: op aanraden van een arts of bij (nieuwe) klachten
  • Vrouwen vanaf 45 jaar en ouder: minimaal om de 5 jaar of op advies van een arts of bij (nieuwe) klachten

Om een afspraak te maken bij adlon, klik HIER